Lanțul de cafenele „Coffee 2 Go” își reafirmă angajamentul de a-i sprijini pe tinerii artiști români și susține ediția de anul acesta a programului Bursele stART. Cu această ocazie, „Coffee 2 Go” lansează o ediție limitată de pahare, ce sunt îmbrăcate într-un design inspirat din lucrarea „Fecund” realizată de Livia Greaca, unul dintre beneficiarii Burselor stART.
Bursele stART, inițiate de Școala de Valori și susținute de Provident, au rolul de a-i sprijini pe adolescenții talentați la muzică, pictură, grafică sau noile arte digitale (vlogging, scriere creativă, fotografie), care au nevoie de susținere financiară și încredere pentru a-și transforma pasiunea într-o meserie. Aceștia pot aplica pentru bursă până pe data de 10 noiembrie.
De altfel, lipsa banilor este principalul motiv pentru care 7 din 10 adulți români nu și-au cultivat aptitudinile artistice din adolescență, conform unui studiu național, comandat de către Școala de Valori. Cele mai regretate pasiuni din timpul școlii sunt: muzica (28%), sportul (27%), dansul (22%), fotografia (21%) și pictura (20%).
„Arta necesită nu doar talent, dar și efort, atât intelectual cât și financiar. De aceea, noi dăm credit tinerilor artiști prin aceste Burse stART, ce pot ajunge până la 6.000 de lei, anual. În plus, pe lângă burse, îi ajutăm să se înscrie la concursuri naționale, expoziții, îi includem în programe de mentorat și de consiliere pentru dezvoltarea lor profesională și personală. Îi așteptăm pe toți adolescenții pasionați de artă să se înscrie până pe 10 noiembrie pentru una dintre Burse”, spune Dragoș Beldugdanu, Social Engagement Manager Școala de Valori.
„Coffee 2 Go” nu este la prima inițiativă de susținere a tinerilor români talentați. Încă din 2017 paharele de cafea sunt spațiu de expoziție pentru lucrări de artă, prima pictură fiind „Swing”, a artistei Andreea Macovei, în colaborare cu Pavot Gallery. Ulterior, design-ul a preluat lucrarea „Viziunile unui Șaman 4”, a pictorului Sorin Crețu.
„Trăim într-o societate în care totul pare contratimp, astfel că e greu să îi faci pe oameni atenți la artă. De aceea ne-am gândit că soluția cea mai simplă pentru a-i promova pe acești tineri artiști este să le oferim spațiu de expunere pe un produs pe care românii îl au în fața ochilor în fiecare zi: paharul de cafea. Cafeaua este o artă în sine. De la alegerea boabelor de cafea, prăjirea acestora și până la prepararea băuturii, toate aceste etape pot fi considerate o artă. Talentul, pasiunea și experiența, la fel ca în orice activitate artistică, pot duce aparent simpla preparare a cafelei la rang de artă, spune Vlad Timaru, co-fondator „Coffee 2 Go”. (A.D.).